Er zijn diverse manieren voor zonne energie opwekken, maar welke zijn het meest effectief en goed in te zetten in Nederland?

De modulestructuur is ontworpen om de zonnecellen te beschermen tegen de omgeving. Het bestaat uit een aantal lagen om het circuit van de zonnecellen te beschermen en de module gemakkelijk te installeren. De materialen die in deze lagen worden gebruikt, bepalen de kosten en de duurzaamheid van de modules. Ook kun je kiezen voor overstappen energie, daar bespaar je behoorlijk wat kosten mee.

  • De zonnecellen zelf en hun circuits zijn volledig in plastic gewikkeld. Een schokbestendig, breukvast glas bedekt de zonnecellen en zorgt voor een heldere, lage absorptiegraad van het zonnepaneel. Het is ook gehard voor sterkte om de effecten van vallende bomen of hagel te verminderen. De meerlaagse achterwand beschermt het plastic en de cellen tegen slijtage en voorkomt dat er vocht in de module terechtkomt.
  • Een randafdichting wordt aangebracht om de randen van het glas te beschermen tegen het binnendringen van vuil, water of andere niet-vriendelijke stoffen. Het metalen frame wordt om het gehele glaslaminaat heen vastgezet. Het volledig metalen frame zorgt voor de structuur en de sterkte. Het is het frame dat vervolgens wordt vastgeschroefd aan het montagesysteem dat direct in de dakconstructie is ingebed. Veelgebruikte ontwerptypen voor zonnepanelen

Er zijn 3 modules die je kunt gebruiken voor zonne energie opwekken

Er zijn drie basismodules voor zonne-energie. De eerste is de standaardframemodule die u in het verleden misschien al eens hebt meegemaakt. Deze ontwerpbenadering wordt al 30 jaar toegepast en bestaat meestal uit een aluminium frame waarmee de modules op een of andere railconstructie kunnen worden gemonteerd die vervolgens direct aan het dak wordt bevestigd. De modules worden boven het dakoppervlak geplaatst, waardoor er ruimte is om lucht onder de module te laten stromen, wat helpt om het systeem te koelen en efficiënter te laten werken.

Er zijn verschillende systemen waarbij je zonne energie kunt gebruiken

Tegelijkertijd kunnen ook regenwater, bladeren, twijgen en ander afval onder de zonnepanelen stromen. De railconstructie wordt aan het dak bevestigd door middel van palen die met lange vertragingsschroeven in de dakspanten worden vastgezet. Daksystemen zijn goed geschikt voor constructies die bestaan uit keramische tegels en hout & asfaltschindels. Het dak wordt na het plaatsen van de palen goed afgedicht om de kans op lekkage te voorkomen.

Gemodificeerd metalen frame voor een Ground Mount Module Design

Dit moduleontwerp kan ook worden gemonteerd op een op de grond gebaseerde frameconstructie. Zo’n structuur kan op elk stabiel terrein worden gebouwd, kan van metaal of hout worden gemaakt en kan de modules in elke kantelhoek of azimutoriëntatie houden (noot: zie vorige artikelen met betrekking tot zonnehoeken). De grondmontage kan ook een paalconstructie zijn om bij funderingswerkzaamheden aan uw huis te kunnen knippen. Het kan stationair zijn (d.w.z. geen kleine motor hebben om het zonnepaneel constant te oriënteren met de zon als het de hemel volgt) of het kan een kleine motor gebruiken om de zon te volgen gedurende de dag en het hele jaar.